Goirleseweg 34 Tilburg
013-5420606
tctwerkgroeppadel@gmail.com

Wat is padel?

Padel betreft een combinatie tussen tennis en squash en wordt omarmd door de KNLTB als goede aanvulling op het bestaande tennisaanbod. Je speelt het als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter (half tennisveld) dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk.

Vanwege de dubbelvorm en het beperktere oppervlakte is het geschikt voor zowel jong als oud. De spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.

Zie voor meer informatie https://www.knltb.nl/over-padel/wat-is-padel/

Waar komt padel vandaan?

In 1969 was er een lokale aannemer in Acapulco (Mexico) met een stukje grond van 20 bij 10 meter. Dit stukje grond dreigde door planten overgroeid te worden. De aannemer plaatste daarom vier muren om de grond. Hij wist niet dat hij daarmee de basis legde voor één van de snelst groeiende sporten ter wereld. De aannemer speelde met zijn vrienden een balspel op het stukje grond. Een soort tennis, maar met gebruik van de muren. Een van zijn vrienden nam het idee mee naar Marbella, waar hij ook zo’n baan aanlegde. Op die baan speelden veel polospelers uit Argentinië. Zij introduceerden de sport op hun beurt in hun thuisland.
Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV. Inmiddels zijn er in 10 steden padelbanen waar verschillende toernooien en competities worden georganiseerd. Nederland heeft een eigen ranglijst en een nationaal mannen- en vrouwenteam onder leiding van een bondscoach.

De opmars

In 2015 is het aantal padelbanen in Nederland bijna verdrievoudigd. In de landen rond Nederland is deze groei nog groter geweest. In Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Portugal en Zweden is padel ook aan een grote opmars bezig. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet: veel tennisclubs zullen padelbanen aanleggen en ook het aantal zelfstandige padelclubs zal toenemen.

Padelbanen

Op 2 november 2018 zijn drie padelbanen opgeleverd bij Tennisclub Tilburg.

De tennisclub gelegen naast het Willem II stadion is voor de aanleg van 2 Panoramische banen (voor de toeschouwers) en 1 Classic baan gegaan. De Classic baan is een multifunctionele en wordt uitgerust met extra belijning en een verstelbaar net (voor minitennis, voetbal, volleybal) . De padelbanen komen te liggen aan de achterzijde van het clubhuis.